Всичко около Българската Мафия

„Другите държави си имат МАФИЯ – В България МАФИЯТА си има държава.“

Какво означава „Мафия“ ?

Мафия

от Уикипедия, свободната енциклопедия. : )

Мафията (на италианското mafia, с неясна етимология) е мащабна форма на организирана престъпност, способна да се намесва негативно (чрез корупция, изнудване, директно насилие и други незаконни начини на оказване на влияние и облагодетелстване) в развитието и нормалното функциониране на държавата и в личните дела на хората.

Мафията има собствена йерархия, ритуали, система от поощрения и наказания. Трафикът на дрога и оръжия, скланянето към проституция, рекетът, хазартът и строителни афери са типичното ѝ поле на изява. В това число могат да влизат и лихварството, отвличането на хора за откуп, обирите.

Първоначално „мафия“ се отнася само до сицилианската Коза Ностра.Първоначално създадена с цел да защитава слабите и да пази честта на бедните. (останалите италиански криминални организации имат други имена – неаполитанската камора, калабрийската ндрангета, пулийската са̀кра коро̀на унѝта). С течение на времето обаче терминът добива все по-широко значение и става все по-употребяван. Днес е загубил изключително италианската си първоначална конотация и е станал синоним на „организирана престъпност“, използван в цял свят (в днешно време едни от най-силните и опасни мафии в Европа например са руската и албанската). според някои източници ‘m.a.f.i.a.’-e съкращение на партизанска организация,бореща се за освобождаването на някои части от италия от френска зависимост,а именно-morta a la franca italia abundere{смърт на Франция Италия желае}.

Advertisements

8 Коментари to “Какво означава „Мафия“ ?”

 1. apostol said

  мафия:през 17-18век се е казвало на добре облечени мъже!!!

 2. onlinepari said

  М аз съм на мнение,че мафия винаги са наричали хора занимаващи се с организирана престъпност .. 😉

 3. aalbago said

  mafia ozna4ava ubegi6te.V Sicilia horata sa raz4itali na mafiata da im pomogne sre6tu nabezite na mavri, francuzi,turci .Mafiqta e pomagala na horata kakto na6ite haiduti.Sled vreme organizaciata se izragda i zastava na stranata na bogatite/4eti Sicilianecqt ot Mario Puzo.

 4. onlinepari said

  Мерси за разяснението,колега. 🙂

 5. ivaylo djambazov said

  mnogo dobar sait se oformq bravo

 6. Милен Джамбазов said

  Във един от филмите на конспиративна тематика се казва, че мафия е дума използвана от създателите на италиянска организирана престъпна групировка от 19 век даваща началото на 4те основни днес. Думата е съставена от инициалите на горепосочените.

 7. Анонимен said

  –-НЯКОГА ИЗ УНИВЕРСИТЕТИТЕ С ЪЧЕШЕ, ЧЕ „“МАФИЯТА““ Е СРАСТВАНЕ НА ОРГАЯНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ С ВЛАСТ-ИМАЩИТЕ ….

 8. Анонимен said

  Във Бългрия мафията са около 300 комунистически семеиства, които ограбиха целият паричен и матерялен ресурс на България и Българския народ създаден преди – повече от 70год. А днес техните наследници продъжават да ограбват Българския народ безнаказано , сякаш това им е наследство ІДО КОГАІ ????

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: